Od jučer pa do 24. svibnja na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu postavljena je umjetnička instalacija SADiti JE BITNO, kojom mlada umjetnica Lucija Žuti iz Varaždina izražava svoj stav o masovnoj sječi hrvatskih šuma. Instalacija je nastala u sklopu projekta Vizualna konstrukcija političkog: 100 Beuysa koji su zajednički osmislili Goethe-institut Kroatien i Subversive Festival, a u produkciji udruge Domino. Projekt su podržali Požgaj Grupa i europski projekt ACT: Art, Climate, Transition.

Požgaj Grupa kroz podršku ovom projektu daje svoj glas odgovornoj sječi i održivom gospodarenju šumama, zelenom aktivizmu i umjetničkom izražavanju.

Ono protiv čega se Požgaj Grupa proteklih tjedana u medijima prvenstveno bori je selektivna, nedosljedna i dvojbena primjena kriterija za dodjelu kvota drvne mase od strane Hrvatskih šuma, pri čemu se oni (kao u našem slučaju) ne ustručavaju ni zloupotrijebiti svoj položaj monopoliste. Posječeni drvni etat ne usmjerava se prvenstveno proizvođačima-finalistima, što znači da se ne koristi na način na koji bi naša država i društvo od njega imali najveću korist. Statistika pokazuje da su proizvodnja i izvoz gotovih proizvoda unatrag nekoliko godina u padu, dok se sve više izvozi upravo sirovina. Takva politika Hrvatskih šuma obezvrjeđuje jedan od najvažnijih resursa u vlasništvu Republike Hrvatske – šume, i zbog toga cilj ovoga projekta smatramo podudarnim našem cilju.

Ukoliko ste Zagrepčan/Zapgrepčanka ili ovih dana posjećujete naš glavni grad i prolazite Trgom žrtava fašizma, svakako obratite pažnju na ovu zanimljivu umjetničku instalaciju!

Napomena: autor dijela prikazanih fotografija je Goran Škofić