Drvo je, kao prirodni materijal, podložno promjenama pod različitim utjecajima iz okoline. Svaka vrsta drva je tako podložna i promjeni boje, koja je rezultat njegove oksidacije uslijed utjecaja svjetla. Tamnije vrste drva u pravilu poprimaju svjetliji ton, dok svjetlije vrste drva potamne. Međutim, postoje i izuzeci od ovog pravila. Promjena boje posebno je izražena kod nekih egzotičnih vrsta drva. Općenito govoreći, koliko je promjena boje izražena ovisi o pojedinoj vrsti drva, količini svjetlosti te duljini izloženosti svjetlu. Važno je istaknuti da proizvođač parketa ne može utjecati na ovu prirodnu pojavu. Poželjno je da periodično razmještate namještaj i tepihe u Vašem domu kako bi utjecaj svjetla, a time i promjena boje Vašega parketa, bili što ravnomjerniji.
Boja parketa varira i s obzirom na ponuđena sortiranja. Dok je u prvoj skupini raspon boja manji tj. ujednačen, u trećoj skupini taj je raspon znatno širi i boje su šarolikije.
Naposljetku, veliki utjecaj na finalnu boju drva ima i vrsta površinske obrade. Tako lakirani parket može imati različiti ton boje od nauljenog parketa, iako su oba sačinjena od iste vrste drva. Preporučujemo da svakako posjetite Vama najbliži salon POŽGAJ GRUPE (Zagreb, Split, Varaždin) gdje ćete na izloženim uzorcima parketa moći pogledati većinu ponuđenih vrsta drva, sortiranja i površinskih obrada parketa.